Deze rosé rund Tomahawk is een heerlijk stuk vlees van kalf. Zacht van smaak, erg mals en mager. Het is vernoemd naar een bijl. Een logisch verhaal als je het stuk vlees met bot ziet! In dit recept combineren we het vlees met hasselback aardappel. Een lekkere combi. We gaan indirect grillen. Zorg er dus voor dat je de kolen aan één kant van de barbecue legt. Steek de barbecue aan en breng deze naar 160 graden.

Bereiding Hasselback aardappel
Pak 4 metalen saté prikkers en steek deze in de lengte door de aardappel, op ongeveer op 1/3e vanaf de onderkant. Maak om de paar millimeter inkepingen in de aardappel en snijd in tot aan de saté prikker. Maak vervolgens de olie klaar: Hak de knoflook zo fijn mogelijk en meng dit met de olijfolie, peper en zout, bestrijk hier de aardappelen mee. Trek de saté prikker eruit en leg de aardappelen, met de inkepingen naar boven, op de grill. Vallen ze om? Snijd dan van de onderkant een klein ‘reepje’ af, zodat ze wel blijven liggen. Grill ze ongeveer in 75 minuten gaar. Snijd ondertussen de rode ui in ringen en de bosui in dunne ringetjes en leg apart. Zet ook alvast de crème fraiche klaar, meng 3 eetlepels crème fraiche met 1 eetlepel sunny stuff rub.

Bereiding Rosé rund Tomahawk
Haal 30 minuten voor bereiding het vlees uit de koelkast. Snijd het overtollige vlees van het ‘handvat’-bot zodat deze echt mooi schoon is. Dit ziet er uiteindelijk smakelijker uit. Bestrijk het vlees met de Sunny stuff rub. Zorg dat alle kanten bedekt zijn. Let wel op dat je niet té veel gebruikt. De smaak wordt dan te kruidig, dat is zonde van het vlees. Pak een stukje aluminium folie en wikkel dit om het bot. Zo blijft deze mooi schoon tijdens het grillen. Leg de Tomahawk op het indirecte deel van de grill en prik er een thermometer in. Laat rustig garen tot een kerntemperatuur van 48 graden. Kerntemperatuur bereikt? Gril de tomahawk aan beide kanten af op het directe deel van de barbecue tot een kerntemperatuur van 52 graden. Laat hem vervolgens 10 minuten rusten onder aluminium folie.

Bereiding Chimmichurie
Meng in een kom de olijfolie en de azijn. Snijd de knoflook, rode peper, rode ui, peterselie en koriander fijn en voeg dit toe. Breng op smaak met peter en zout.

Maak het gerecht af
Snijd de Tomahawk in mooie dunnen plakken en leg op een bord of plank. Drapeer een beetje chimmichurie over het vlees en zet wat je over hebt in een bakje erbij. Leg de aardappel op het bord en doe er een lekkere schep cremé fraiche op. Bestrooi met de bos ui en eetsmakelijk!